Nuri Şahin Kimdir ?

Nuri Şahin Real Madrid Kırşehir

Nuri Şahin, 5 Eylül 1988 tarihinde Almanya'nın Lüdenscheid kentinde dünyaya doğdu. Ailesi aslen Kırşehir'in Kaman ilçesinde doğmuştur ve Almanya'ya işçi olarak göç etmiştir. Ufuk adında bir erkek kardeşi vardır.

Futbola doğduğu şehrin takımlarından olan RSV Meinerzhagen takımının altyapısında başladı. 2001 yılında Borussia Dortmund'un futbol altyapısına geçti. Bu takımda sivrilmeye başlayan Nuri, 2005-06 sezonunda Borussia Dortmund A takımı kadrosuna seçildi ve ilk maçını Intertoto Kupası'nda Sigma Olomouc takımına karşı sonradan 65. dakikda oyuna girerek takımının en genç Avrupa kupaları maçlarında forma giyen oyuncusu oldu.

6 Ağustos 2005 tarihinde 2-2 biten VfL Wolfsburg maçında ilk 11 olarak oyuna başladı ve Bundesliga tarihinde ilk 11'de forma giyen en genç oyuncu ünvanını kazandı. 13 Ağustos'ta yapılan FC Schalke 04 maçında ise ilk kez taraftarının karşısına çıktı. Bu maçtan sonra bir süre kadroda kendine yer bulamayan Nuri, 10. haftadan sonra takıma geri döndü. 26 Kasım 2005 günü 1. FC Nürnberg ile oynanan maçta gol atarak Bundesliga'da da en genç yaşta gol atan futbolcu ünvanını da kazandı. Sene sonu 7. olan Dortmund'da 1 gol 6 asistlik bir performans gösterdi. Sonraki sezonda ise yine ilk hafta maçı FC Bayern Münih maçında oynayan Şahin, sonraki bir kaç hafta Borussia Dortmund 2'de forma giydi. Daha sonra yine A takıma dönen Şahin, genel olarak ikinci yarıda oyuna giren yedek oyuncu olarak görev aldı.

Nuri Şahin, kulübü Borussia Dortmund tarafından, 5 Temmuz 2007 tarihinde Feyenoord'a kiralik verildi. İlk 11'e hemen giren Şahin, ligin ikinci maçında taraftarı karşısında oynadığı ilk resmi maçı olan NAC Breda karşısında 5-0'lık galibiyete iki golüyle katkıda bulundu. Ligi 6. olarak bitirseler de Şahin, 6 gol kaydederek kariyerini en iyi performansına ulaştı.

2008/09 sezonuna da Dortmund'un 2. takımında başlayan Nuri, ilk maçında iyi performansını golle süsleyince, tekrardan A takıma yükseldi. Takımı son hafta aldığı sonuçla 6. olup, Avrupa Kupaları'na katılma hakkını kaybetti. Nuri ise 2 gol ve 4 asist ile etkili bir performans gösterdi. İlk kez UEFA Kupası'nda forma giyen Şahin, Udinese Calcio'ya penaltı atışlarında takımının ilk golünü atsa da Dortmund, penaltılarla rakibine elendi.

2009-10 sezonu Dortmund'un değişmez oyuncularından olan Şahin, 34 maçın 33'ünde forma giydi. 4 gol, 8 asist kaydetti. Dortmund ile gördüğü en iyi derece olan beşinciliği gördü.

Milli Takım kariyeri

14-16 Ekim 2003'te Almanya ile oynanan hazırlık maçlarında U-16 kadrosunda iki maçta da forma giyerek ilk kez milli formayı giydi. Ağustos 2004'te ve Eylül 2004'te sırasıyla Romanya ve Bulgaristan ile ikişer hazırlık maçlarında U-17 forması giydi.

U-17 Avrupa ve Dünya Şampiyonası
2005 Avrupa 17 Yaş Altı Futbol Şampiyonası eleme grubundaki 3 maçta da, bir sonraki eleme turu olan elit turda da 3 maçta forma giyerek, takımı İtalya'daki finallere taşıyan isimlerden oldu. Finallerde de 5 maçta da forma giyip Avrupa Şampiyonluğu gördü. İngiltere'ye de 1 gol kaydetti. Bu şampiyonluk ile, 2005'te Peru'da oynanan FIFA 17 Yaş Altı Dünya Kupası'na katılma hakkı kazanan takımda yer aldı ve turnuvanın en çok dikkat çeken oyuncularından biri oldu ve 4 gol kaydetti. İlk maçta Avustralya'yı 1-0 yenerlerken, Şahin tek golü kaydetti. Çeyrek finalde de Çin'i 5-1 yenerlerken bir gol kaydetti. Yarı finalde ise Brezilya'ya 4-3 yenilirlerken bir gol kaydetti. Üçüncülük maçında da Hollanda, Türkiye'yi 2-1 yenerken, Şahin tek golü kaydetti.

U-18 ve Meridyen Kupası
23 ve 25 Kasım 2004'te Almanya karşısında daha 16 yaşında iki maçta da forma giyerek ilk kez U-18 oldu. Şubat 2005'te de Türkiye'nin Afrika takımlarıyla oynadığı Meridyen Kupası kadrosunda yer alan Şahin, beş maçta da forma giydi ve şampiyonluk da gördü.

A Milli Takım
8 Ekim 2005'te Almanya ile özel milli maç yapan Türk Milli Takımı'na 85. dakikada oyuna girdi ve üç dakika sonra attığı gol ile Türk Millî Futbol Takımı'nda forma giyen hem en genç oyuncu hem de gol atan en genç futbolcu ünvanını aldı. 2010 Dünya Kupası elemelerinde 10 maçın 7'sine çağrılıp 4 maçta forma giydi.

2010-2011 sezonu itibariyle muhteşem bir performans gösteren Nuri Şahin, toplam 40 maçta 8 gol 13 asist yaparak takımının Bundesliga şampiyonu olmasında son haftalarda sakatlanmasına rağmen büyük katkı sağlamıştır.

Nuri Şahin 9 Mayıs 2011 tarihinde Real Madrid'e transfer olarak Real Madrid'de forma giyen ilk oyuncu olma ünvanını aldı.

Tam adı: Nuri Şahin
Doğum tarihi: 5 Eylül 1988 (22 yaşında)
Doğum yeri: Lüdenscheid, Almanya
Boyu: 1,79 m
Mevkii: Orta Saha (Oyun Kurucu)

Başarıları
Borussia Dortmund
2011 Bundesliga Şampiyonluğu
2005 Bundesliga'de forma giyen en genç futbolcu.
2005 Bundesliga tarihinde gol atan en genç futbolcu.

Türkiye Milli Takım
2005 Türkiye Milli Takım tarihinde oynayan en genç futbolcu.
2005 Türkiye Milli Takım tarihinde gol atan en genç futbolcu.

Feyenoord
2008 Hollanda Kupası: 1