Ahmet Dulkadiroğlu

adulkadiroglu@kirsehirlilerdernegi.com
RAMAZAN AYI EĞLENCE AYI MI ?
28/07/2012

Oruç,”Ey iman edenler! Sizden öncekilere yazıldığı gibi, sizin üzerinize de oruç tutmak yazıldı (farz kılındı.) Olur ki bu sayede takvâya erersiniz.(Bakara-183) Oruç, İslam’ın da şartıdır.İçinde bin aydan daha hayırlı Kadir Gecesi bulunan (Kadr/3) Kitabımız Kur’an’ın indirildiği Ramazan Ayı’nın  faziletini okuduğumuz ve duyduğumuz halde  acaba neden  bilmiyoruz ? Hiç tefekkür ettiniz mi ?

Tefekkür, “Herhangi bir mevzuada geniş,derin ve sistemli düşünme manalarına gelir.Tefekkür kalbin çırası,ruhun gıdası,bilginin ruhu ve İslami hayatın kanı,canı ve ziyasıdır.” Gazali, “ Tefekkür,ibadetin yarısıdır.” Olarak tarif etmekte Bir başka İslam düşünürü ise “Tefekkür,insanı bilgili eder.Bilgili olan da amel eder.(Vehb bin Münebbih)

Kutsal Kitabımızın çok yerinde inananlara hitaben,”Akletmez misiniz ?” sorusu yöneltilmektedir.

Ülkemizde belki son yirmi beş yıldır, Ramazan Ayı geldiğinde bazı belediyeler ve kuruluşlar iftar çadırlarıyla, başka mekanlarda ay  boyunca süren sazlı-sözlü eğlence programları ile –Ramazan Ayının manevi iklimiyle uyuşmayan –programlar yaparak çekim merkezi haline gelmek yarışındalar.

Bu saatler,ibadet zamanı mı,teravih namazı mı,tefekkür edilecek bir zaman dilimi mi ,bir yılın muhasebesi mi,bin aydan daha hayırlı bir ay mı ? Acaba burada kimler eğlendiriliyor ? İbadet saatinden sonra programlara katılmak isteyenler sahura kalkamaz, sabah işe gidemez.Bunlar ayrıntı mı acaba ? Neden düşünülmez ?.Yoksa oruç tutanlar çalışmıyorlar  mı ?

Oysa Ramazan Ayı ; Tefekkür zamanıdır.Kendini yenileme fırsatıdır.Yaradanımızla kesintisiz irtibat halidir.Bin aydan değerli bir hediyedir.Ziyan olmaması gerekmez mi ?

İnsanın iradesi kendi elindedir.Buradaki eğlenceleri yeterli görmeyip ,bu aya denk getirip yurt içine,yurt dışına tatile gidenlerin de bir hesabı vardır.

Yapılan bu eğlenceleri, eski kültürümüzde ve medeniyetimizde vardı diyerek inanışta olmayan bir geleneği sahiplenmek, “nerde o eski Ramazanlar” demek,Ramazan’ları eskitmek hoş değildir.Acaba o eski Ramazanlar,Ramazan mıydı acaba ? Veya Ramazan Ayı eskir mi ?

Kendimizden başlayarak bu soruları sormamız gerekir.Hani gündüzü ve gecesi ibadetle geçen rahmet ve mağfiret ayında  cennet kapıları açılıyor ! Farkında mıyız ? Midemizi aç oruç tuttururken gönlümüze ve dilimize sahip miyiz ? Dağlar gibi boş ve yalnız mıyız ? Kalabalıklar içinde tanıdığımız çok az kimse mi var ! Binlerin oturduğu mahallelerin içindeki camiler çok zaman  yine mahzun ! Bilinmez ki ! Mesai yok, maç yok,dizi film yok,nelerle meşguller ?

Ramazan’a hoş geldin,11 ayın Sultan’ı diyoruz. Peki Sultan’ı nasıl karşılıyoruz ? Acaba Ramazan,bizim bendemize misafir olur mu ? Yoksa görünce halimizi, “Siz beni anlamamışsınız,hatmetmiş ama hazmetmemişsiniz diyerek üzüntülerini mi bildirir.!

Ramazan’ın,orucun,teravihin manevi tadı kaçırılmamalı.Bizden görerek veya duyarak gelecek nesiller, Ramazan Ayı’nı bir “Eğlence ve Festival Ayı “ olarak görme yanlışlığına düşürülmemeli.

Bu ayda eğlenirken açları,yoksulları,biçareleri ..görebilir miyiz ? Dolmuş parasını denkleştiremeyenleri,yürümeyen yaşlıları… Ve daha da önemlisi onuruna düşkün olanları iftar çadırlarında görebiliyor muyuz .

Eğlence ve festival görüntüsü dışında bazı varlıklıların, yine varlıklıları davet ederek yaptıkları iftar ziyafetleri..Tanıyanın tanıdığını çağırdığı iftarlar.Daha neler neler..Ne diyelim.”Görelim Mevla neyler / Neylerse güzel eyler.”

Allah’ım nefsimizi Oruç’la terbiye et, oruç dışında açlıkla terbiye etme! Aklımızı alma.Hz.Ali  der ki ; “Sustuğunda düşünen,konuştuğunda zikreden ve baktığında ibret alan kişi akıllıdır.” Akıllı kişiler safına dahil et.

Bu ayda neler  yapılabilir ? Çoğunluğun bildiği, ama uygulamada az bildiğimiz işlerden:

Hem dünya için hem Ahiret için sürekli çalışmak.Bu günlerin feyzinden ve bereketinden pay almak. Dedikodu yapmamak. Allah’a içten gelen duygularla yalvarmak,Onun rızası için tuttuğumuz oruçların kabulü, günahlarımızın affını istemek.tekrar nefis muhasebesi yapmak,tövbe etmek,hakları geçenlerle helalleşmek ve Yunuscasına “Ben oruçluyum” Diyerek “Dövene elsiz gerek,sövene dilsiz gerek” hoşgörüsüyle sukût etmek.

Bu duygu ve düşüncelerle ,içinde Kadir Gecesi bulunmayan bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecenizi ve Ramazan Ayınızı tebrik ediyorum..

Paylaş | | Yorum Yaz

DULKADİRLİ YER ALTI ŞEHRİ - 18/07/2012