Seyfe Gölü'nde Yüzler Gülmeye Başladı 20-02-2013 Tamamen kurumaya yüz tutmuş, İç Anadolu Bölgesi’ndeki önemli sulak alanlardan biri olan Seyfe Gölü'nün su seviyesi, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından geliştirilen proje ile eski seviyesine getirildi. Bir zamanlar nesli tükenmekle karşı karşıya kalan flamingolarla birlikte 187 civarında kuş türünün barındığı, 1990 yılında Tabiat Koruma Alanı olarak ilan edilen, çevresinde eski Tunç Çağı'nın izlerini taşıyan 20 höyük ve tümülüsün bulunması nedeniyle de Birinci Derece-de Doğal Sit Alanı olarak belirlenen ve son yıllarda küresel ısınmanın da etkisiyle yanlış sulama yöntemleri ve Devlet Su İşleri tarafından açılan drenaj kanalları nedeniyle kuruyan Seyfe Gölü Kuş Cenneti'nde su oranının istenilen seviyeye ulaştığı bildirildi.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ülkemizde özellikle 1950'li yıllarda sıtma hastalığını önleme şeklinde başlayan kurutma çalışmalarının tarım toprağı elde etme maksadıyla 1990'lı yılların ortasına kadar devam ettiğine dikkat çekilerek, “Bu durum birçok sulak alanın kuru-tulması ile sonuçlandı. Bu uygulamalardan nasibini alan Seyfe Gölü, güneybatısı ve kuzeybatısı nispeten büyük dağlarla, diğer tarafları ise tepeciklerle çevrili bir kapalı havza özelliği taşıyor. Topografik olarak düşük meyilde olması sebebiyle yağışlara ve mevsimlere bağlı olarak göl alanı büyük değişiklikler gösteriyor. Kış aylarında ortalama 1 metre olan gölün derinliği, yörenin az yağışlı olması, gölü besleyen derelerin kuruması ve yüksek buharlaşmanın etkisiyle yaz aylarında 60-70 santimetreye, alanı ise 15 bin 600 dekara kadar düşüyor ve büyük bir kesimi tuzlu bataklığa dönüşüyor. Mucur-Seyfe Ekoloji Koruma Projesi kapsamında Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nun talimatları ve sıkı takibiyle yürütülen çalışmalar ile Kırşehir'e 30 km mesafedeki Seyfe Gölü eski haline getirildi" denildi. Proje ile Seyfe kapalı havzasının güney ucunda yer alan Seyfe Gölü için, hem insan varlığını, hem de kuş popülasyonunu koruyacak şekilde ekolojinin yeniden düzenlendiği, Seyfe Ekoloji Koruma Projesi içerisinde yer alan ana boşaltım kanalı, yedek kanallar, sanat yapıları ve kontrol kapakları, çiftlik kanalları ve göl gözlem istasyonu yapıldığı belirtildi.
Yapılan tesislerle gölün su seviyesinin korunmasının hedeflendiği ve bu amaçla da 3 adet kontrol kapağı inşa edildiği, söz konusu 3 kontrol kapağının otomasyon sistemi ile uzaktan kumandalı olarak işletildiğinin belirtildiği açıklamada, kaçak kuyuların da kapatıldığı belirtildi.
Türkiye'de bulunan yaklaşık 300 sulak alan içerisinde 4. sırada bulunan ve Ramsar Sözleşmesi'ne dahil olan 13 sulak alan arasında yer alan Seyfe Gölü'nde, Kırşehir Valiliği'nin talebi üzerine drenaj kanallarının havza çıkış kısmına toprak sedde yapılarak tamamen kapatıldığı belirtilen açıklamaya göre, havzadan bugüne kadar herhangi bir şekilde su tahliyesi de yapılmadı. Ayrıca gölün kurumasının ana sebeplerinden birisi olan ve vatandaşlar tarafından açılan kaçak kuyuların kapatılması konusunda Kırşehir Valiliği'nin çalışmalarının devam ettiğinin belirtildiği Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Seyfe Gölü'nü besleyen üçüncü pınar olarak adlandırılan Malya kısmından göle su takviyesi yapılarak su seviyesinin eski haline dönmesi sağlandı.
|