![]()
Mehmet ALTIPARMAK
maltiparmak40@mynet.com
Kıymetini bilemediğimiz değerlerimiz!
26/10/2011 Son üç yıldır TSE ve TÜKO-BİR’İN işbirliği ile düzenlediği “Standard – Standardizasyon – Kalite ve Tüketici Bilinci” konulu seminerler zinciri Diyanet İşleri Başkanlığı ve MEB Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü ile gerçekleştirilen proje kapsamında 30 ilde yapılmıştır. 17/18 Ekim 2011 tarihlerinde Tokat’ta düzenlenen seminer diğer illerde olduğu gibi verimli geçmiştir. İlk gün Tokat Müftülüğünde görev yapan din görevlilerine ikinci gün Halk Eğitim Merkezinde verilen seminere katılım yoğun olmakla beraber seminer sonunda katılımcıların yoğun soru trafiği yaşanmıştır.
TSE Tüketici Bilgi Edinme Müdürü Bünyamin Demirhan TSE’nin faaliyetleri arasında bulunan Standard’ların hazırlanması, ürünlere TSE veya TSEK Belgesinin verilmesi, değişik konularda verilen Sistem Belgeleri hakkında, CE Belgesi ve son günlerde verilmeye başlanan Helal Gıda Belgesi konusunda “Standard- Standardizasyon ve Kalite” başlıklı seminer ile katılımcılara bilgiler vermiştir.
Daha sonra TÖF Ankara Temsilcisi ve TÜKO-BİR Genel Sekreteri Mehmet Altıparmak Tüketici Bilincinin ülkemizdeki son durumu hakkında açıklamalar yapmıştır. 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunda tüketicinin “Ayıplı Mallar”, “Kapıdan Satış”, “Tüketici Hakem Heyetleri” “Raf etiketi” ve “Yetkili Servisler” konularında katılımcılara ayrıntılı bilgiler aktararak tüketicilerin haklarını bilinçli olarak aradıkları takdirde daha iyi sonuç alacaklarını ifade etmiştir. Ve tüketicilere bir hizmet ve mal alırken alınacak hizmetin ve ürünün TSE’li olması halinde çifte güvence altında olduklarının altını çizmiştir. Zira TSE 1985 yılından itibaren TSE Belgeli ürünlerde firmalarla belge verirken tüketicinin hakkını güvence altına almıştır. 1995 yılında yürürlüğe giren 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun ile tüketici haklarını her türlü mal ve hizmet güvence altına alınınca TSE’li ürünler çifte güvence altına alınmış olduğu katılımcılara anlatılmıştır.
Yazı başlığında “Kıymetini Bilemediğimiz Değerlerimiz” en güzel üç örneğini de katılımcılara anlatmadan geçemedik. Bunlardan ilki Tokat ilinde bulunan Ballıca Mağarası, mağara 3-4 milyon yıl önce oluştuğu ifade edilmektedir. Mağaranın girişinden 54 metre yeraltına doğru ilerleyen gizemli yolculuk esnasında kainatın yaratıcısının bizlere sunduğu değerlere sahip çıkamamak ve o değeri günümüzde iyi değerlendirememenin fukaralığını yaşamaktayız. Rehberimiz ve Muhtar Eyüp amcanın anlattıkları bizleri hayretlere düşürmüştür. Fransızların mağarayı incelediklerinde “Dünyada eşi benzeri olmayan” diye ifade etmesi elimizdeki değerin kıymetini bilemediğimizin göstergesi değimli sizce!
Kıymetini bilemediğimiz değerlerimiz sadece Ballıca Mağarası mı? Elbette değil, 1272 yılında memleketim Kırşehir de bulunan “Cacabey Medresesi” içinde bulunan yıldızları izleyen su kuyusu ve binanın dış yüzeyinde bulunan üç adet füze maketi ile ecdadımızın o yıllarda uzay bilimi konusunu incelendiğinin kanıtıdır. Üstüne bizlerin kattığı bir şey var mı derseniz elbette ki hayır. Dünyada ve Ülkemizde yıllardır 15 Mart gününü “15 Mart Dünya Tüketiciler Günü” olarak kutlamaktayız. Sebebi ise 1962 yılında Temsilciler Meclisinde ABD Başkanı John F Kennedy’nin “Tüketici Hakları” kavramı konusunu dile getirmesi üzerine önce Amerika da ve sırasıyla Avrupa, İskandinav ülkeleri, Japonya ve oradan da tüm dünyada kutlanmaya başlanmıştır.
Ancak tüketici haklarının korunduğu ilk yazılı Standard “Kanunname-i İhtisab-ı Bursa” yayınlayan 2. Bayezid Han olduğunu her ne hikmetse toplum olarak bilememekteyiz. 1984-1999 yılarında TSE Başkanlığını yapan Mehmet Yılmaz Arıyörük tarafından Sülaymaniye Kütüphanesinin tozlu raflarından çıkarılan “Kanunname-i İhtisab-ı Bursa” tarihte yazılı ilk Standard olarak kabul edilmesi bizleri gururlandırmıştır. Ancak bunu daha önceden dünyaya duyuramamanın üzüntüsü içimizi sızlatmaktadır. Geçte olsa TSE’nin bu hizmeti çalışanı olarak bizleri de gururlandırmaktadır.
Son üç yıldır MEB Çıraklık Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü ve Diyanet İşleri Başkanlığı ile yapılan proje kapsamında TSE ve TÜKO-BİR işbirliği ile 30 ilde gerçekleştirilen “Standard-Standardizasyon-Kalite ve Tüketici Bilinci” konulu seminerin yapılmasının ne kadar doğru bir iş olduğunu gidilen illerde yaşadığımız olaylar göstermektedir.
Yazılarıma ilham olması düşüncesi ile bana görüş ve önerilerinizi ulaştırmanız için 0 542 610 40 40 ve maltiparmak40@mynet.com bilgilerim yeterlidir sanırım. Her zaman olduğu gibi yazıma son verirken, hoş ve esen kalın diyerek mutlu, sağlıklı ve huzurlu bir hafta geçirmenizi temenni ediyorum. |
Yorumlar |
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın |
Yazarın diğer yazıları |
26. Ahilik Haftası kutlu olsun! - 23/09/2013 |
16. yılda unutulmamak! - 10/12/2012 |
Bir çınar daha gitti! - 25/11/2012 |
MAĞDUR OLDUĞUNDA YANINDA! HAKSIZ OLDUĞUNDA DA KARŞISINDA! - 31/07/2012 |
HEPİMİZİN HABER PORTALI “KIRŞEHİR A HABER” - 24/07/2012 |
Şirazeden şimdi mi çıktı? - 11/07/2012 |
İstenince oluyormuş! - 11/07/2012 |
Kapanan adliyeler! - 11/07/2012 |
Bebek katili nerde? - 11/07/2012 |
![]() |