• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/kirsehirlilerdernegi
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905549585399
  • https://www.twitter.com/kirsehirdernegi
  • https://www.instagram.com/kirsehirlilerdernegi
  • https://www.youtube.com/bozkırınsesi
Dünya Kırşehirliler Derneği
    • OZANLAR VE EVLİYALAR DİYARI "KIRŞEHİR" KENTPARK
    • Dünya Kırşehirliler Derneği | Türkiye ve Dünya'nın her yerine hizmetlerine devam.
    • NEŞET ERTAŞ "KIRŞEHİR" demek "BOZLAK" demek
    • Dünya Kırşehirliler Derneği Neşet Ertaş için Var
    • AHİLİK | AHİ EVRAN-I VELİ | ŞEYH EDEBALİ
    • Ahilik Nedir - Ahi Evran-ı Veli Kimdir - Şeyh Edebali Kimdir Kırşehir Değerleri Selçuklu - Osmanlı - Türkiye
Üyelik Girişi
Ana Menü
Site Haritası
AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ

Prof.Dr. Vatan KARAKAYA

Prof.Dr. Vatan KARAKAYA

Ahi Evran Üniv.Rektörü

Kırşehir Büyükleri
Şeyh Edebali Kimdir ?

Şeyh Edebali 

  Kırşehir

Ahi Evran veiAhilik

Kırşehir

Cacabey ve Medresesi

Kırşehir

Aşıkpaşa ve Türbesi

  Kırşehir

Yunus Emre ve Türbesi

 Kırşehir

Süleyman Türkmani

 Kırşehir

Ahmedi Gülşehri

Kırşehir

Seyfe Gölü

 Kırşehir

Kesik Köprü

   Kırşehir

Hirfanlı Barajı

Kırşehir

Kalehöyük

OZANLARIMIZ
Kırşehir 

Muharrem Ertaş

Kırşehir

Çekiç Ali

 Kırşehir

Hacı Taşan

Kırşehir

Aşık Said

 Kırşehir

Şemsi Yastıman

 Kırşehir

Neşet Ertaş

   Kırşehir

Ekrem Çelebi

  Kırşehir

Bahri Altaş

 Kırşehir

Tufan Altaş

Kırşehir

Kırşehir Ustaları

Kırşehir 

Kaman MehterTakımı

KİŞİSEL SİTELER

Kır-Çed Bu Yıl Daha Zorlu Geçecek

05-02-2013

KIR-ÇED (Kırşehir Kültür Sanat Çevre Koruma ve Tanıtma Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bağ,  Dünya Sulak Alanlar Günü dolayısıyla bir açıklama yaparak, “Dünya Sulak Alanlar Günü’nde sorunlar masaya yatırılmadı. Tartışma ortamı zaten yok. Böyle bir coğrafyada koruma altında olan Seyfe Gölü’nün içler acısı hali, koruma altına bir türlü alınmayan Kocabey Kavaklığı, Akçaağıl ve Sıdıklı sazlık alanları sorunlarıyla baş başa bırakıldı” dedi.


Dünya Sulak Alanlar Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, çevresel yaşamın bu yıl daha zorlu geçeceğine dikkat çeken  KIR-ÇED Başkanı Bağ,  Seyfe Gölü’ne yönelik yapılan Seyfe Gölü Yönetim Planı’nın işlevsel olmadığını belirterek, açıklamasında özetle şunları söyledi:


“Seyfe Gölü’nü dünden bugüne tehdit eden tüm unsurlar kaldırılamamıştır. Göl hayvan ve bitki topluluğu açısından büyük bir erozyona uğramıştır. Kuş hareketinin önemli göç yolu üzerinde bulunan 1960’lı yıllarda 25 bin 210 hektar alana sahip, sodalı ve tuzlu bir su yapısı olan Seyfe Gölü, hatalı kullanım, hatalı su yönetimi sonucu 5 bin 275 hektar alana düşmüştür. Göl aşırı olarak zirai kirliliğin içine girmiş 2012 yılında alg baskınına maruz kalmıştır. Göl çevresinde ağırlıklı olarak sulu tarım yapılmaktadır. ÇATAK projesi işlevsel değildir. Denetim zayıftır. Göl çevresinde yaklaşık 1650 adet keson (adi) yüzlerce pompajlı çalışan kuyular mevcuttur. Yaz ayları süresince göl ana kaynakları ve taban suyundan kullanım ve sulama amaçlı yıllık 5 milyon ton su çekildiği tahmin edilmektedir.


“Bir sulak alanın nasıl yönetilmesi gerekliliği önceliğinde kültürel ekolojisi vardır. Kırşehir'deki tüm sulak alanların akılcı kullanımı konusundaki ciddi ve akademik çalışmalara ihtiyaç vardır. Sulak alanların sürdürülebilirliliği için yapılacak öngörü ve ötesi olacak çalışmayı Ahi Evran Üniversitesi coğrafya ve biyoloji bölümlerinin ortak çalışmalarıyla ortaya konulması gerekmektedir.


“Seyfe Gölü Yönetim Planı’nın yapımı üzerinden üç yıl geçmiş, ancak yönetim planına yönelik sadece iki kez toplantı yapılmış ve havanda su dövülmüştür. Eksik olan plan, eksik haliyle dahi uygulamaya alınmamıştır. Seyfe Gölü, Türkiye'de üzerinde çok az çalışılmış, toprak kazanımı, taşkınlardan korunma, aşırı suyun tahliyesi planlaması bahaneleriyle göl ekolojisi daraltılan bir sulak alandır ve var olan çalışmalar da bütüncül ve sürdürülebilir olmaktan uzaktır. Gölü kurutmaya yönelik yapılan çalışmalarda gölün kültürel yapısı ve geleneksel insan-çevre ilişkisi ihmal edilmiştir. KIR-ÇED olarak yapmış olduğumuz araştırma sonuçları, Seyfe Gölü sulak alanı ile yöre halkı arasında eskiden beri süregelen sıkı bir ilişkinin olduğunu göstermiştir.


“Su kaynaklarının gittikçe önem kazandığı günümüzde bu tür alanların özellikle Ramsar Sözleşmesi çerçevesinde geliştirilen akılcı kullanım prensipleri ile yönetilmesi zorunludur. Bu doğrultuda gerekli olan siyasal, teknik, idari ve yasal önlemler acilen alınmalıdır. Seyfe Gölü'nün Ramsar Sözleşmesi çerçevesinde korunan bir alan olmasına karşın, alandaki doğa koruma çalışmalarının uluslararası, ulusal ve yerel ölçekte etkin bir yönetim modeli geliştirilememesinden dolayı başarı sağlanamamıştır.


“Kırşehir'de Ramsar Sözleşmesi çerçevesinde korunan 1 sulak alan vardır. Kırşehir'de Seyfe Gölü hariç koruma altına alınması ve öneme sahip üç sulak alan daha vardır. Kocabey Kavaklığı, Ekizağıl ve Sıdıklı sazlıkları. Bu alanların birçoğunda koruma statüsü bulunmadığı için doğal ortamlarını tehdit eden çok çeşitli unsurlar vardır. Kocabey Kavaklığı’nda yıllardır saz yakımı, kesimi, kaçak avcılık ve ağaç katliamı yapılmakta, bu konuda sadece KIR-ÇED mücadele vermekte olup devlet birimlerinin ilgisizliği habitat ve ekolojik boyutta çok zengin olan bu alanları sahipsiz bir kirliliğin içine itmiştir.


“Sulak alanların başta su kuşları olmak üzere çok zengin yaban yaşamını barındırmalarının yanı sıra doğa için önemli işlevleri ve insanlar için ekonomik değerleri vardır. Sulak alanlar yüzyıllar boyunca sıtma kaynağı olarak görüldüğünden, insanların buralardan uzak durduğu yönünde yaygın bir kanaat vardır. Sulak alan araştırmacıları, insanların yerleşmelerini ister sulak alan kenarlarında kursun, isterse sulak alanlardan uzakta yaşasınlar, bu alanlarla çok sıkı bağlar kurduklarını ancak son zamanlarda fark etmiştir. Halbuki daha önce sulak alanların sadece yaban yaşamı için önemi ve ekolojik bazı fonksiyonları olduğu düşünülmekteydi.


“Bu farkındalığın oluşmasından sonra insanların eskiden beri sulak alanları nasıl kullandığı; bu kullanımın ne kadar sürdürülebilir olduğu ve hepsinden önemlisi de insan etkinliklerinin sulak alanların işlev ve değerlerini nasıl etkilediği önemli çalışma konuları olarak ortaya çıkmıştır.


“Bu nedenlerden dolayı ulusal ve uluslararası kuruluşlar bu alanlarla ilgilenmeye başlamış ve buraların yönetimi ve kullanımı için düzenlemeler yapılmıştır. Bu düzenlemelerden bazıları sulak alanların işlev ve değerlerini olumsuz yönde etkilemiştir. Türkiye'de de sulak alanların yarısı kurutulmuştur. Türkiye'de 2005 yılında revize edilen Sulak Alan Yönetmeliği ile kurutma işlevleri yasal olarak durdurulmuştur. Sulak alanlarda yapılan düzenlemeler ve doğa korumaya yönelik etkinlikler, yerel coğrafi koşullar ve alanın geleneksel kullanımı bilinmediği ya da yeterince dikkate alınmadığı veya birbiriyle ilişkileri anlamında düşünülmediği için çoğu kere istenen sonuçları üretememektedir.


“Bu bağlamda sulak alanlara bütüncül bir yaklaşımla çalışma yapılması ve bu ekosistemlerin hem ekolojik işlevlerinin, hem de insanlarla ilişkilerinin derinlemesine anlaşılması gerekmektedir. Kültürel ekoloji, gerekli olan derinliği sağlayabilecek bir yaklaşım olduğu için bu çalışmanın kavramsal çerçevesi oluşturulmalıdır.


“Kocabey Kavaklığı, İkizağıl ve Sıdıklı Darboğaz sazlıklarının araştırma sonucu (toplam alan 45 bin hektar) Ramsar Sözleşmesi'nde belirlenen uluslararası öneme sahip sulak alan kriterlerinden % 95'ini sağlamasının yanı sıra önemli değer ve işlevselliği olmasına karşın, herhangi bir koruma statüsüne sahip değildir. Çevresel yaşam bu yıl daha zorlu geçecek.”

 



2413 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
ÜNAL KAYA - DÜNYA KIRŞEHİRLİLER DERNEK BAŞKANI
ÜNAL KAYA
Gazeteci Yazar
Tv Program Yapımcısı
Dünya Kırşehirliler Dernek Başkanı
ÖZGEÇMİŞİ KİMDİR ?
  https://www.facebook.com/kirsehirlilerdernegi  https://www.twitter.com/kirsehirdernegi https://www.instagram.com/kirsehirlilerdernegi  https://www.youtube.com/bozkırınsesi https://api.whatsapp.com/send?phone=+905549585399

 
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.297332.4267
Euro34.583134.7217
Hava Durumu
Saat

FACEBOOK'ta BİZ
KIRŞEHİR İDARİ YAPISI

Ak Parti Kırşehir Milletvekili Necmettin Erkan


NECMETTİN ERKAN 
KIRŞEHİR MİLLETVEKİLİ
AK PARTİ
 Halkla İlişkiler Binası  
Kat Nolu Banko Oda: 

TEL: 
FAX: 


 

 Kırşehir Milletvekili Dr. Metin İlhan ?

 

DR. METİN İLHAN
KIRŞEHİR MİLLETVEKİLİ
CHP
 Halkla İlişkiler Binası. 
Kat 3 Nolu Banko Oda: 

TEL: 
FAX: 



Kırşehir Valisi Hüdayar Mete BUHARA

Hüdayar Mete BUHARA
Kırşehir Valisi

Tel : 0386 213 11 25  
Fax: 0386 213 33 97


Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu

Selahattin EKİCİOĞLU
Kırşehir Belediye Başkanı

Tel : 0386 213 10 23 
Fax: 0386 213 44 87
 

 

 

YURT DIŞINDAKİ DERNEKLERİMİZ
  • ABD Kırşehirliler Derneği
    ALMANYA Kırşehirliler
    AVUSTURYA Kırşehirliler
    AVUSTURALYA Kırşehirliler
    BELÇİKA Kırşehirliler
    DANİMARKA Kırşehirliler
    FRANSA Kırşehirliler
    HOLLANDA Kırşehirliler
    İSVEÇ Kırşehirliler
    İSVİÇRE Kırşehirliler
    İTALYA Kırşehirliler
    İSPANYA Kırşehirliler
    NORVEÇ Kırşehirliler
 Kırşehir

Konaklama Mekanları

Kırşehir 

Kaplıcalarımız

 Kırşehir

Gezi Alanları

 Kırşehir

Onix Kırşehir

 

Kaman Cevizi

KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
  • ADANA KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    ADIYAMAN KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    AFYONKARAHİSAR KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    AĞRI KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    AMASYA KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    ANKARA KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    ANTALYA KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    ARTVİN KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    AYDIN KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    BALIKESİR KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    BİLECİK KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    BİNGÖL KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    BİTLİS KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    BOLU KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    BURDUR KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    BURSA KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    ÇANAKKALE KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    ÇANKIRI KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    ÇORUM KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    DENİZLİ KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
  • DİYARBAKIR KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
  • Temsilcimiz
  • Ramazan Doğan 
  • 0542 584 40 06
  • EDİRNE KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
  • ELAZIĞ KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    ERZİNCAN KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    ERZURUM KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    ESKİŞEHİR KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    GAZİANTEP KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    GİRESUN KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    GÜMÜŞHANE KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    HAKKARİ KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    HATAY KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    ISPARTA KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    MERSİN KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
  •  
  • Mersin Kırşehirliler Derneği

  •  
    İSTANBUL KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ

  • İZMİR KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    KARS KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    KASTAMONU KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    KAYSERİ KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    KIRKLARELİ KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    KIRŞEHİR KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    KOCAELİ KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
  •  
  • Gebze Kırşehirliler Derneği
    Tel :
     
    KONYA KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    KÜTAHYA KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    MALATYA KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    MANİSA KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    KAHRAMANMARAŞ KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    MARDİN KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    MUĞLA KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    MUŞ KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    NEVŞEHİR KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    NİĞDE KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    ORDU KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    RİZE KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    SAKARYA KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    SAMSUN KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    SİİRT KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    SİNOP KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    SİVAS KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    TEKİRDAĞ KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    TOKAT KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    TRABZON KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    TUNCELİ KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    ŞANLIURFA KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    UŞAK KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    VAN KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    YOZGAT KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    ZONGULDAK KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    AKSARAY KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    BAYBURT KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    KARAMAN KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    KIRIKKALE KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    BATMAN KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    ŞIRNAK KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    BARTIN KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    ARDAHAN KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    IĞDIR KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    YALOVA KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
  •  
  • Yalova Kırşehirliler derneği
    Tel:
     
    KARABÜK KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    KİLİS KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    OSMANİYE KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    DÜZCE KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
  • DÜZCE KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ

Videolarımız
  Kırşehir
Takvim