Ünal KAYA
unalkaya40@hotmail.com
NEŞET ERTAŞ’a VEFAMIZ OLMALIYDI
29/01/2013

Türkü dostları, gönül aşığı, Kırşehir sevdalılarına selam olsun.

Bir çınarın ardından yazmak gerçekten çok zormuş.Onun türküleriyle tanıştık hayatı yaşamayı, onla öğrendik.Ne gariptirki söylediği türkülerde hep bizi anlattı durdu.

Tercümanımız oldu adeta hasrete vurulan zincirlerle sanki cennet bahçelerinde en sevdiklerimizle dolaşır gibi anlattı.Sazımın emaneti diyen en son nefeste sazın ulusunu neyledin dünya diyerek gitti.

Kırşehir’i çok seviyordu tıpkı bizlerin sevdiği gibi,  vatana döndü ama İzmir’de yaşadı.Kısacası Vatanda gurbetlik çekti.Keşke Kırşehir’de ona bir ev yapsakta yaşatsaydık, gücümüz mü yetmiyordu diye sadece kendime soruyorum.

Ahhhhh ahde vefalar ahhh….

Ölümünde bile Kırşehir’i cümle aleme canlı yayınlarla tanıttı, giderken bile Kırşehir’in reklamını yaptı gitti.Yine bir tek karşılık beklemeden.Ne büyük bir insandın sen, ne büyük bir ozandın sen.Senin kıymetini değerini bildik ama maalesef sanırım geç anladık.

Sen bize okadar uzakmıydın uzak kaldın uzak koydular seni bize.Menajerin çıktı bizleri tanımadı, yanına gelenler seni bizden ayrı koydular.Anlayamadım inan neden dedim, ama dünya menfaati ya ellerine geçmişsin üstadım paralar kazandırıyorsun bırakırlarmı seni.Çıkıp birine diyemedik biz Kırşehirliyik sen ne yapıyon hocadan bizi ayrı koyyorsun diyemedik.. içimde bir ukde olarak kaldı yutkunduk yutkunduk susduk … buda kader olsa gerek.

Bakıyorumda hocanın Yalan Dünyasına, cahillerle dolu bir ortama dönmüş.Kimi okumuş kimi okumamış kimide parasıyla adam olmuş.Herkes görüntüde maddiyata gösterişe bakar olmuşlar.Kimisi hocayı ticarete kimiside çıkar için ziyarete dökmüşler.Ne söyleyim bu dünyanın halına dağlar ayrı ayrı yol ayrı ayrı bölüşmüşler insanlar şu dünyayı hudut ayrı ayrı yol ayrı ayrı ….

Zoruma giden ağrıma giden biz NEŞET ERTAŞ’ı anacak kadar güce sahip değilmiydik.Kırşehirli olarak neden bir gece düzenleyemedik, basını yığıp Kırşehir’e işte biz onun değerlerine sahip çıkacağız niye diyemedik.

Soruyorum önce kendime sonra sizlere hakkattan bizler anma ve saygı gecesini neden yapamadık.10-15 bin lira ile basınıyla sanatçılarıyla hatta Kırşehir’in yetiştirdiği Türkiye’ye ve Dünya’ya mââl olmuş değerlerimizle neden birlikte bir gece tertipleyemedik.Hangi gücümüz yokdu kaç yöneticime dediysem herkes BEN olma derdine düştüğü için BİZ olmaktan kaçtılar.Herkes Mersin’e giderken onlar tersine gittiler.Biz olmadan bu şuur yaşamaz önce BİZ OLMA ŞUURUNU yaşatmalıyız.

Bilmemki bu geceyi yapma fikirlerini vermemize rağmen bizlere sırt çevirenler hangi siyasi çıkarlar peşinde dolaşıyorlar ki unuttular bizleri yada ADAM yerine koymadılar.Haklılar ama bizler toplantılara, gecelere giderken minibüslerle, otobüslerle nasıl yetişiriz diye koşturup ecel terleri dökerken bazıları özel araç ve adamlarıyla nerde hava atarız derdindeler.

Ticari hayatta Neşet Ertaş’ın adını resmini lütfen kullanmayalım.Bu bir ağır vebaldir bu vebalin altından Allah muhafaza kalkamayız.Birde uyarım olsun Neşet Ertaş vefat etti ama Telif haklarının devam ettiğini hatırlatarak üzerinde hak sahibi olanlar ve miras sahiplerinin olduğunu hatırlatarak.İsminin kullanılması ve türkülerinin okunması ciddi sıkıntılara yol açacağında buradan belirtmiş olayım.

Neşet Ertaş’a vefamızı Kırşehir’liler olarak gerçekten gösteremedik.Ne dersek diyelim toplantılara geceler katılalım şiirler yazalım türküler okuyalım.Neşet Ertaş’a yakışır bir Neşet Ertaş ile Kırşehir adlı bir saygı ve anma gecesi düzenleyebilirdik.Ama maalesef saygı ve anmak için 1 gece bile düzenleyemedik.Bu bizlerin eksiklğinden kaynaklanmaktadır.Bu hatamızı KIRŞEHİRLİLER olarak ancak bir Tv programı yaparak Türkülerimizle biraz olsun örtebiliriz.

Neden Tv Türkü programı diyecek olursanız kendisiyle hazırlamış olduğumuz bir projemiz vardı ömrü el vermedi.Belki bu son isteğini yerine getirebilirsek ahde vefamızı hocaya göstermiş oluruz.

Neşet Ertaş Türk diline ve edebiyatına da büyük hizmetler etmiş bir ozanımız olup, Türküleriyle güzel Türkçemize dinamiklik katmıştır.Bu şekilde Türk dili gelecek nesillerede dinamik bir şekilde aslı bozulmadan miras olarak kalacaktır.Bu nedenledir ki! Tv ekranlarında bu programı yapmak zorundayız.

Ben çalışmalarıma başladım bu çalışmalarda benimde bir katkım olsun diyen hemşerilerimde 24 saat arayabilir.Kırşehir bizim Neşet Ertaş bizim ozaman her ikisinde TÜRKÜLERİMİZDE yaşatalım.

Neşet Ertaş’a Vefamızı yerine getirmek için dün olduğu gibi bugün ve yarında imkanlarımın son çaresine kadar kullanacağım.

Allah emeklerimizi zayi etmez inşallah.Yalan dünyadan göçüp giderken arkamızda bir eserimiz olsun bari.

Saygılarımla

Ünal KAYA